A gyertyák csonkig égnek

2009.11.20. 01:00

"A végén minden olyan egyszerű lesz - minden, ami volt és ami lehetett volna. Pornál és hamunál is kevesebb lesz minden, ami egykor tény volt. Amitől úgy égett szívünk, hogy azt hittük, nem lehet elviselni, belehalunk, vagy megölünk valakit... mindez kevesebb lesz, mint a por, melyet a temetők fölött kavar és sodor a szél" (Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek)

 Tegnap előtt fölutaztunk Pestre, Szigeti Oktávia egy kezdő jazz órájára a Táncművészetire. Hát mit is mondjak, nem gyenge a nő. A lábfeje, a tágsága, a technikai tudása az egy dolog. Az viszont egy másik, hogy milyen alázattal viseltetik a táncművészet és a tanítványok felé. Tisztel mindenkit, aki bemegy az órájára, senkit nem néz le csak azért, mert nem tud annyit, mint Ő maga. Pedig voltak "érdekes" emberkék ott...

A lányok szó szerint beleszerettek (így mondták!), pedig tutira a pasikat szeretik! Mondjuk megértem őket, habár nekem nem jutott ilyesmi eszembe, pedig én meg a nőket szeretem, és Oki szép nő.

Miért kezdtem ezzel az idézettel a bejegyzést? Nos, úgy kezdte az órát, hogy odatartott elénk egy nagy, A/4-es borítékot, hogy húzzunk belőle. Én ezt húztam. Most olvasd el még egyszer ezt az idézetet, Kedves Olvasó, és kicsit gondolkodj el rajta, mi az, ami eszedbe jut róla? Írd le kommentbe, légy szíves, kíváncsi vagyok rá, kinek mit jelent!

Nekem a következőt jelenti: Bármi, amit tettem egész életetemben, legyen az bármilyen apróság, vagy hatalmas dolog, elmúlik, eltűnik nyomtalanul, de ez nem egy szörnyű dolog, ez végtelen nyugalom.

Aztán kielemeztük Sanyival (mesterem, főnököm), hogy miért lehet ez így, és az első mondat a kulcsa ennek a nyugalomnak, ami körüllengi ezt a néhány sort. Olvasd csak el nélküle! Ugye, milyen más hanulatú? Érdekes, hogy milyen nagy hatású az, hogy hogyan kezdünk el valamit.

Miért "traktál" minket Oki ilyen dolgokkal, hogy olvassunk idézetet, kérdezhetné akárki. Nos azért, mert Ő nem csak a technikát akarja megtanítani, hanem gondolkodó táncost akar nevelni. Kevés ilyen van, sajnos...

A bejegyzés trackback címe:

https://artwolf.blog.hu/api/trackback/id/tr651538504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása