Tegnap este Csongrádon a Térfesztivál keretein belül a város vendégül látta az Experidance táncegyüttest, ahol egy ingyenes előadáson a Nagyidai cigányok című darabjukat mutatták be. Már ismertem korábbi munkájukat is, az Ezeregy év címűt Szentesen, a Kossuth téren, a Revansot pedig a Nemzeti Színházban láttam, és igen magas szintű produkciók voltak, melyekben a hagyományos magyar néptánc, a moderntánc és egy kicsit az ír tánc elemei vegyülnek homogén egységet alkotva.

A Nagyidai cigányokban sem kellett csalódnom. Ugyanaz a magas minőség jellemző a társulatra, mint indulásukkor. Magas szinten képzett táncosok precíz összhangban, ötletes koreográfiát táncolnak. Bővelkedik gegekben, de pontosan megfelelő mennyiségű, nem erőltetettek, a szereplők Játszanak (elég ritka az ilyesmi Magyarországon). A történet érthető, az egészen kicsi gyermekeket is leköti. Két kritikát azért engedjetek meg. Az egyik a jósnő macskája. Ruha alapján persze azonnal ki lehet szúrni, jelmez nélkül viszont csak akkor venném észre, amikor megszólal "miaúúú". Úgy mászik a földön négykézláb, mint a csecsemők. Egyszóval lehetne sokkal cicásabb a mozgása, mindazonáltal nem lehúzni akarom, hiszen piszkosul tág táncos, komoly truvájokkal a darabban. A másik pedig, bár ez lehet, hogy csak nekem tűnt fel, az a cigány vajda feltűnő hasonlósága a Karib tenger kalózai című filmből Jack Sparrow kapitányra. Na ennyit a negatívumokról. A végére még egy kis játék is belefért a közönséggel. Nagyon jók a díszletek, baromi jó zene (ami szintén magyar motívumokkal és hangszerekkel van jócskán megfűszerezve), a hangosítás is pont megfelelő, se túl hangos, se túl halk, tisztán szól.

Én személy szerint nagyon élveztem az elsőtől az utolsó percig, köszönöm Csongrád városának, hogy lehetővé tette ennek a fantasztikus produkciónak a megtekintését!

És végezetül álljon itt egy részlet:


 

A bejegyzés trackback címe:

https://artwolf.blog.hu/api/trackback/id/tr852290192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása